Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η Παλαιστίνη άρχισε εκστρατεία για την εξασφάλιση του καθεστώτος πλήρους μέλους του ΟΗΕ


 





Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής έστειλε στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επιστολή με την παράκληση να την υποστηρίξει στην υπόθεση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης.


Προβλέπεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα καλέσει τα μέλη της να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη σαν πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας.
Η τωρινή προσπάθεια της Παλαιστινιακής Εθνικής Αυτονομίας να εξασφαλίσει την κρατικότητά της με τη βοήθεια του ΟΗΕ αποτελεί μάλλον νομοτελειακό αποτέλεσμα της αποτυχίας του διαλόγου με τους ισραηλινούς, παρά πολιτική έκπληξη, όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν ορισμένοι παρατηρητές.
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι Παλαιστίνιοι έχουν πιθανότητα μόνο σε περίπτωση, που η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τέτοια δυνατότητα υπάρχει σε περίπτωση ψηφοφορίας για την ημερήσια διάταξη. Αν όμως το θέμα αυτό συζητηθεί πριν τη ψηφοφορία από το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ αναπόφευκτα θα κάνουν χρήση του βέτο. Και αυτό σημαίνει ότι για την Παλαιστινιακή Εθνική Διοίκηση θα διατηρηθεί το τωρινό στάτους κβο, δηλαδή, «ούτε ειρήνη, ούτε πόλεμο». Εν πάση περιπτώσει, υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν πάνω από 100 κράτη. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη Ρωσία, όπως δηλώθηκε στη Μόσχα, θέμα αναγνώρισης της Παλαιστίνης δεν τίθεται, αφού αυτό είχε γίνει από το 1988. Όμως ακόμα και σε περίπτωση θετικής έκβασης της υπόθεσης είναι μάλλον απίθανο ότι κάτι θα αλλάξει στη Μ. Ανατολή, θεωρεί η Αραβολόγος Ιρίνα Ζβιάγκελσκαγια:
- Έτσι κι αλλιώς, ό,τι υπάρχει σήμερα – η κατοχή από το Ισραήλ σημαντικού μέρους του παλαιστινιακού εδάφους, η εκκρεμότητα των βασικών προβλημάτων, που σχετίζονται με τους πρόσφυγες, με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, με τους ισραηλινούς οικισμούς, όλα αυτά θα παραμείνουν. Γι΄αυτό χωρίς τη διαπραγματευτική διαδικασία τίποτα δεν θα βγει. Κατά την άποψή μου, μιά τέτοια συμβολική αναγνώριση της Παλαιστίνης, βέβαια, θα δώσει τη δυνατότητα στους Παλαιστίνιους να παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητο κράτος με όλα τα απορρέοντα από αυτό θετικά και αρνητικά, δεσμεύσεις και καθεστώς. Όμως, και πάλι, το χάσμα μεταξύ αυτού του εικονικού καθεστώτος και της υπαρκτής κατάστασης είναι πολύ επικίνδυνο.
Πολλοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν με το ότι άλλη εναλλακτική λύση από τη διαπραγματευτική διαδικασία δεν υπάρχει. Σήμερα το κύριο είναι να εξευρεθεί αποδεκτή ημερήσια διάταξη. Όμως η ιδέα των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών ήδη δεν περνά. Στη Μόσχα έχουν ενεργοποιήσει σημαντικά τη διπλωματική δραστηριότητα στο φόντο των τελευταίων γεγονότων στη Μ. Ανατολή. Διεξάγονται διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους και των δύο μερών με την ελπίδα της επανεκκίνησης του παλαιστινο-ισραηλινού διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου