Η πρόθεση της παλαιστινιακής ηγεσίας να ανακηρύξει μονομερώς κράτος και να επιδιώξει αναγνώριση από τον ΟΗΕ αυτό το φθινόπωρο μπορεί να της αποφέρει ένα βραχυπρόθεσμο πολιτικό πλεονέκτημα. Ομως θα πρόκειται για πύρρειο νίκη, που δεν θα οδηγήσει ούτε στην ειρήνη ούτε στην ανεξαρτησία.
Πρώτον, η σχεδιαζόμενη πολιτική ενέργεια δεν θα κάνει απολύτως τίποτε για να επιλύσει τα κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα που αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο καθορισμός των συνόρων, οι διευθετήσεις ασφάλειας, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το θέμα των προσφύγων, καθώς και η κατανομή των κρίσιμων υδάτινων πόρων. Αντίθετα, μια μονομερής προσπάθεια επιβολής μιας λύσης που είναι αποδεκτή μόνο σε ένα από εμπλεκόμενα μέρη θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της εντατικοποίησης της σύγκρουσης. Δεύτερον, οι μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν μόνο μια προσπάθεια παράκαμψης της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ενέχουν και τον κίνδυνο να πλήξουν το λεπτό νήμα της συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής που δημιουργήθηκε τα τελευταία 18 χρόνια σε περίπου 40 τομείς της καθημερινότητας (ασφάλεια, νερό, φορολογία κ.λπ.), στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Οσλο. Αυτή η συνεργασία έχει οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας. Ο απόηχος μια πολιτικής σύγκρουσης στον ΟΗΕ μπορεί να διαταράξει αυτή τη στρατηγική ισραηλο-παλαιστινιακή συνεργασία και τα θετικά αποτελέσματά της.
Τρίτον, η παλαιστινιακή μονομέρεια έχει συνοδευτεί από την ανησυχητική συμμετοχή της Χαμάς στη διαδικασία, εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο που θα διαδραματίσει σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Είναι γνωστό ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., η οποία απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. Εχει επίσης αρνηθεί να εισακούσει τις εκκλήσεις του Διεθνούς Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία) να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να αποδεχθεί τις προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες. Είναι σαφές ότι η υποστήριξη προς ένα παλαιστινιακό κράτος, στο οποίο η Χαμάς θα παίζει σημαντικό ρόλο, δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ούτε θα ενθαρρύνει την ειρήνη.
Το Ισραήλ έχει αγκαλιάσει τη λύση δύο κρατών, η οποία θα ενέχει τη σαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως του κράτους του εβραϊκού λαού και ένα παλαιστινιακό κράτος για τον παλαιστινιακό λαό, τα οποία θα συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια. Η πραγματική ειρήνη θα επιτευχθεί μόνο εάν καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις, για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί. Πρέπει να είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Ως εκ τούτου, το Ισραήλ καλεί τους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Η παλαιστινιακή ανεξαρτησία δεν θα επιτευχθεί με μονομερείς πολιτικούς θεατρινισμούς στον ΟΗΕ, αλλά μόνο μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με τη χώρα που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον να επιτύχει την ειρήνη με τον παλαιστινιακό λαό -το Κράτος του Ισραήλ.
*Ο Αριε Μέκελ είναι πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου